Menu
  • En-Lt
Penktajame dviračių sezone Vilniuje užfiksuota ir apdovanota milijoninė kelionė “Aviva” dviračiu. Milijonine tapo vilniečio Andriaus Milinavičiaus gegužės 27 d. atlikta 7 minučių trukmės kelionė iš Vašingtono aikštės į Jogailos dviračių nuomos punktą. 

Dviračių sistemą „Cyclocity Vilnius“ įdiegusi ir administruojanti lauko reklamos bendrovė „JCDecaux Lietuva“ milijoninės kelionės autoriui įteikė unikalią narystę “Cyclocity Forever”. A. Milinavičius visą sistemos veikimo laiką Vilniuje galės nemokamai naudotis šiais miesto dviračiais.

“Cyclocity” atsiradimas Vilniuje man buvo geriausias šiam miestui nutikęs dalykas. Ir  šiandien prisimenu pirmąją pravažiuotą distanciją: specialiai susidėliojau susitikimus taip, kad tektų riedėti miesto dviračiais. Visur nukeliauju per kelias minutes ir visiškai nesuku galvos nei dėl parkavimo, nei dėl įrangos saugumo” – džiaugėsi milijoninės kelionės autorius. A. Milinavičius sako, kad automobilio atsisakė prieš dvejus metus, nes jo poreikius puikiai patenkina moderniam miestui būtini dalinimosi ekonomikos pasiūlymai.

“JCDecaux Lietuva“ skaičiavimais, kiekvieną sezoną dviračiais pasinaudoja daugiau nei 5000 nuolatinių klientų nuo 14 iki 75-erių metų amžiaus. “Kiekvienas iš 300  dviračių jau numynė įspūdingą 6500 km maršrutą - toks atstumas būtų nuo Vilniaus iki Pekino. Akivaizdu, kad dviračių sistema yra labai svarbi ir naudinga: vilniečiai sportuoja, taupo laiką - kelionės dviračiu miesto centre dažnai greitesnės nei automobiliu, mažiau automobilių - mažiau kamščių ir oro taršos", - vardija  Žaneta Fomova.

Vidutiniškai per dieną vienu dviračiu pasinaudoja iki 8 žmonių – pagal šį rodiklį Vilniaus sistema yra viena pirmaujančių tarp visų 70-yje miestų veikiančių “JCDecaux” sistemų ir nusileidžia tik Slovėnijos sostinei Liublianai.

„Dviračių punktų tinklas Vilniuje yra suplanuotas taip, kad numinti net tarp labiausiai nutolusių vietų neprireikia 30 minučių. Tą matome ir iš statistikos, vartotojams pilnai pakanka nemokamo pusvalandžio nuvykti iš vieno taško į kitą - vidutinė kelionės trukmė yra 12 minučių", - aiškina Ž. Fomova. Sezoną pradėjus šūkiu „Dalintis gera“ šiemet skatinama kuo daugiau dalintis „Aviva“  dviračiais, kad jie mažiau stovėtų, daugiau važiuotų.

Sostinės gatvėse keleivių laukia 300 „Aviva" dviračių, kuriais galima kursuoti tarp 37-ių dviračių nuomos punktų. Kaip ir ankstesniais metais, populiariausi išlieka trys savitarnos punktai:  V. Kudirkos aikštė, M. Mažvydo biblioteka, Lukiškių aikštė.
Dviračiai jau tapo neatsiejama Vilniaus viešojo transporto sistemos dalimi - maždaug 30 proc. paslaugos naudotojų dviratį renkasi kelionėms į/iš darbo, dar 27 proc. persėda ant jo darbo metu tvarkyti verslo reikalus, o 28 proc. - renkasi miesto dviratį laisvalaikiui.

Dviračių sistema prisideda ir prie sveiko gyvenimo būdo: viena pusvalandžio trukmės kelionė sudegina nuo 150 iki 300 kcal (priklausomai nuo minimo tempo). Taigi, per dieną vilniečiams dviračiai padeda sudeginti iki 720,000 kcal.
 

Published in Lietuvos