Menu
  • En-Lt
Išbandymas karantinu parodė, kaip žmonės pasiilgo tikrų patirčių, o skaitmeninis laisvalaikis bei nuotolinis bendravimas ėmė kelti naujus iššūkius bei nuovargį. Besikeičianti gyventojų elgsena ir įprastų dalykų ilgesys paskatins staigius pokyčius ir lauko reklamos sektoriuje.

Vertinant praėjusių metų pavasario karantino patirtį ir duomenis, prognozuojamas staigus atšokimas. Vos pasirodžius pirmiesiems karantino atlaisvėjimo ženklams žmonių mobilumas ima didėti. Panašios tendencijos matomos ir globalioje lauko reklamos rinkoje, kuriai 2021 m. prognozuojamas + 20 proc. augimas. Lietuvoje prekių ženklai ruošiasi aktyviam grįžimui į įprastą ritmą, todėl galima įžvelgti tendencijas, kurios bus svarbios, norint pasiekti miestuose judančią auditoriją.

Pasitikėjimas ir buvimas realiame pasaulyje

Daugelis 2020-aisiais atliktų tyrimų (pvz. „McKinsey“ir „Edelman Trust Barometer“) pabrėžia pasitikėjimą kaip itin svarbų faktorių šiais pokyčių laikais. Kita vertus, „JCDecaux“ Didžiojoje Britanijoje analizuodami „Kantar BrandZ“ 2019 metų tyrimą, fiksuoja neįprastą tendenciją, kuri matoma ir globaliu mastu – daugiau nei pusės iš TOP 75 prekinių ženklų vertės kritimą, prasidėjusį net prieš pandemiją.

Kodėl prekės ženklai palaipsniui atsigręžia į tai, kaip kurti pasitikėjimo santykį savo klientais. Lauko reklama kaip pozityvi medija, kurioje nėra melagienų padeda kaupti pasitikėjimo kreditą bei auginti prekės ženklams du svarbius elementus. Analitiko Peterio Fieldo tyrimas rodo, kad komunikacijoje naudojant lauko reklamą prekės ženklo žinomumas auginamas + 32 proc., o pagarba jam gali didėti iki + 41 proc. Vis daugiau prekės ženklų kalba apie tai, kad turės pagalvoti apie savo strategijas ir įvertinti ar jose numatytos žinutės bei kanalai užtikrins patikimumą bei padės komunikuoti jų pamatines vertybes.

Vartai į kitas medijas ir „dviejų ekranų“ strategija

Pastaraisiais metais tiek užsienyje, tiek ir Lietuvoje prekių ženklai tarsi iš naujo atrado lauko reklamą, ėmėsi įdomių, interaktyvių bei inovatyvių sprendimų, kad galėtų kurti dialogą su savo auditorija. Karantino metu kiekviena įdomesnė kampanija sulaukdavo stipresnio auditorijos dėmesio, kuris iš lauko reklamos formato organiškai paplisdavo ir kitose kanaluose: socialinėje medijoje, žiniasklaidoje ar televizijoje.

 Kompanijos „Lumen“ Didžioje Britanijoje atliktas tyrimas parodė, kad skaitmeninė lauko reklama gali būti naudojama kaip pirmasis, viešasis, prekinį ženklą stiprinantis ekranas. Kartu komunikuojant tokią pat žinutę privačiame, asmeniniame ekrane – mobiliam telefone, planšetėje ar kompiuteryje, spontaninis prekinio ženklo žinomumas tampa 133 proc. didesnis, lyginant jį su komunikacija vien tik asmeniniame ekrane. Tokia „dviejų ekranų“ strategija šiemet tampa dar labiau aktualesnė.

 


Konteksto svarba stiprina rezultatus

Didžioje Britanijoje lauko reklamos industrijos atliktas tyrimas „The Moments of Truth“ parodė, kad konteksto panaudojimas skaitmeninėse lauko reklamos kampanijose rezultatus pastiprino 17 proc. Todėl planuojant klasikinę lauko reklamą prekių ženklai imasi kūrybiškai išnaudoti skirtingus kontekstus: lokacijos, asmeniškumo, oro sąlygų ar laiko. O skaitmeninė lauko reklama suteikia dar daugiau lankstumo, pavyzdžiui, galima užprogramuoti, kad tas pats prekės ženklas karštus gėrimus reklamuotų esant šaltam orui, o gaivinančiuosius, kai daugiau nei 21 laipsnis šilumos. Buvimas realiame pasaulyje ir reagavimas į jį padeda siekti ilgalaikių rezultatų bei didinti konversijų skaičių.

Žiūrint globalias tendencijas, ypatingai daug skaitmeninių prekės ženklų – tokių kaip „Facebook“, „Amazon“, „Google“ ar „Uber“ aktyviai eina į miesto erdves, nes mato realaus pasaulio efektyvumą. Šių gigantų pavyzdys patvirtina, kad buvimo tik asmeniniame žmogaus ekrane neužtenka, norint kurti stiprų ryšį su prekės ženklu.

2020-aisiais prekės ženklai išmoko bėgti trumpas distancijas, todėl jiems bus svarbu greitai reaguoti į kontekstą aplinkybes bei savo rezultatus. Todėl buvimas ten, kur vyksta išsiilgtas kasdieninis gyvenimas bus aktualus verslams, formuojant savo ilgalaikius ir trumpalaikius tikslus. Vis dėlto šie metai pareikalaus ir daugiau drąsos, kūrybiškų iššūkių ir gebėjimo vystyti pasitikėjimą.

 

Published in Lietuvos